De vraag

WindStats is een uitzondering op de normale ‘modus operandi’ van Bosch & Van Rijn, in de zin dat er geen opdrachtgever bij betrokken is. In 2011 was er geen centraal overzicht van alle windturbines in Nederland, zoals dat jarenlang door Jaap Langenbach in beeld was gebracht. Daarom hebben wij besloten zelf deze rol op ons te nemen.

De oplossing

De database van WindStats is ‘from scratch’ opgebouwd, door contact te leggen met windturbine-eigenaars, provincies en fabrikanten. Daarnaast heeft een student-stagiair enkele maanden besteed aan het checken van deze gegevens met luchtfoto’s. Het actueel houden wordt vergemakkelijkt door ons uitgebreide netwerk in de sector, waardoor partijen zelf nieuwe windparken aanmelden.

Sinds 2015 beschikt WindStats.nl ook over een koppeling met een mondiaal meteorologisch model, waarmee de verwachte elektriciteitsproductie per windturbine wordt berekend tot 3 dagen vooruit.

Het opzetten en bijhouden van dit overzicht kost veel tijd. Daarom bieden wij ook een betaald ‘WindStats-account’ waarmee gebruikers kunnen inloggen op de website om nog meer informatie te zien.

Het resultaat

De afgelopen jaren is WindStats.nl uitgegroeid tot dé autoriteit op het gebied van opgesteld windvermogen in Nederland. De site wordt maandelijks duizenden keren bezocht, en de gegevens worden gebruikt door uiteenlopende bronnen als TNO, CBS, PBL, en diverse media.