De Energieboer

De energietransitie biedt kansen voor agrarisch bedrijven. Op dit moment zijn er veel bedreigingen voor agrarische bedrijven. Zoals de stikstofproblematiek, geen opvolging voor het bedrijf en gewenste stadsuitbreidingen, onder andere in het groene Hart. Een perspectief dat misschien nog niet zo bekend is, is de overstap naar ‘energieboer’.  Dat kan ertoe leiden dat een agrarisch ondernemer het bedrijf juist rendabel kan continueren door zelf groene energie te gaan produceren.

Als energieboer gaat de agrarisch ondernemer zelf energie produceren. Het bedrijf heeft wellicht ruimte voor een klein zonnepark of misschien is er (samen met de buren) ruimte voor een windturbine. Dit kan ook in combinatie met de huidige activiteiten. Door energieboer te worden blijft het bedrijf en de bijzondere plek bestaan. En levert het bedrijf een bijdrage aan een duurzame wereld.  Ook op financieel vlak is energieboer worden interessant. Grond en bedrijf blijven in eigendom van de ondernemer en samen met bijvoorbeeld de lokale energiecoöperatie wordt groene energie geproduceerd.

Bosch en van Rijn  heeft samen met Flynth een stappenplan gemaakt dat we samen met de ondernemer doorlopen. Dat begint met een gedegen (economische) analyse. Als dat er positief uitziet, maken we een ontwikkelplan. Dat heeft verschillende elementen. Zelf ondernemen, in samenwerking met een coöperatie of uw grond verkopen? We maken een landschapsinrichting plan, voeren de benodigde onderzoeken uit en regelen de aanvraag van de vergunningen en subsidies. We kunnen ondersteunen bij het contracteren van de juiste partijen en bij de voorbereiding van de bouw en de exploitatie. Samen met Flynth hebben we hiervoor alle expertise zelf in huis.

Bekijk hieronder onze animatie over De Energieboer.