Vacature: Secretaresse (24 uur)

Wie zijn wij?

Bosch & van Rijn is een dochter van Flynth en hét adviesbureau voor duurzame energie en klimaatbeleid in Nederland. Ons kantoor is gevestigd in Utrecht met ongeveer 20 medewerkers. Je ervaart dus de sfeer van een klein kantoor, maar de mogelijkheden van een groot bedrijf! Het is een gezellige werkplek waar hard wordt gewerkt, maar ook tijd is voor een goed gesprek of een kop koffie. Jij opereert vanuit het secretariaat zelfstandig. Bij Bosch & van Rijn vinden we het belangrijk om van elkaar te leren, kennis te delen en samen te groeien.

Wat ga je doen?

Jij bent dé secretaresse op het kantoor van Bosch & van Rijn in Utrecht. Je zorgt ervoor dat alles soepel verloopt, van administratie tot de organisatie van vergaderingen en bijeenkomsten. Jij bent het eerste aanspreekpunt voor de klanten en verwerkt de mail. Je werkt zelfstandig en bent verantwoordelijk voor het administratieve werkproces, waaronder facturatie, nieuwsbrieven en facilitaire werkzaamheden. Als secretaresse zorg je voor een nette werkomgeving. Je bent de gastvrouw van het kantoor. In je functie als secretaresse verricht je administratieve, secretariële en organiserende werkzaamheden met een gevarieerd karakter. Je bent de verbindende factor tussen Bosch & van Rijn en stafafdelingen binnen Flynth.

Je top 5 werkzaamheden zijn:

– facturatie

– agenda- en mailbeheer

– opdrachten aanmaken voor de klanten

– ondersteunen bij het organiseren van evenementen

– voorraadbeheer

 

Wat breng je mee?

– mbo-diploma richting management assistent of secretaresse

– minimaal 3 jaar werkervaring

– ervaring met Microsoft Outlook en Office

Verder vind je het leuk om accuraat en proactief te werken in een team. Je ziet een uitdaging in zelfstandig werken en het zoeken naar oplossingen.

 

Wat bieden we jou

– afwisselend werk in de groeiende markt van duurzame energie

– aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en mogelijkheden om je verder te ontwikkelen

– een laptop en telefoon die je ook privé mag gebruiken

– een team van 20 enthousiaste en deskundige collega’s.

Binnen ons team is er alle ruimte voor eigen inbreng en eigen verantwoordelijkheid. Wij vinden plezier én hard werken belangrijk. De kernwaarde van Bosch & van Rijn? We werken écht samen aan projecten. Er is veel aandacht voor kennisdelen en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast maken we regelmatig tijd voor een gezamenlijke lunch, een potje tafeltennis en voor een vrijdagmiddagborrel.”

 

Belangstelling? klik op deze link: Secretaresse Bosch & van Rijn | Werken bij Flynth

Of wil je eerst meer weten? Bel dan naar 030 – 677 64 66

Vacature: Junior adviseur duurzame energie

Wie zijn wij?

Bosch & van Rijn is hét adviesbureau voor duurzame energie en klimaatbeleid in Nederland. Of het nu gaat om vergunningen, onderzoek, omgevingscommunicatie, procesmanagement of beleidsontwikkeling. Ons team van deskundige en betrokken adviseurs is dagelijks bezig met duurzame energieprojecten voor overheden, energiecoöperaties én ontwikkelaars.

Zie jij de verduurzaming van onze energie ook als één van de grote opgaven van deze tijd? En wil je hier een bijdrage aan leveren door onder andere te werken aan slimme GIS-analyses en ruimtelijke studies naar mogelijkheden voor duurzame energie? Vind je het leuk om de resultaten hiervan helder te presenteren aan de opdrachtgever?  Reageer dan snel!

Waar ga je mee aan de slag?

Wij werken aan een verantwoorde groei van duurzame energie en het vergroten van maatschappelijke acceptatie. Onze opdrachten vragen om adviseurs die haalbaarheidsonderzoek  uitvoeren, beleidsplannen opstellen en het gesprek hierover voeren met stakeholders. Daarom ga jij bijvoorbeeld aan de slag met:

  • – GIS analyses om te onderzoeken of de opwek van energie of de opslag van energie mogelijk is op een locatie of in een gebied;
  • – Opstellen en beoordelen van ruimtelijke en milieutechnische (beleids)plannen voor zonne- en windparken en batterijopslag;
  • – Voorbereiden van aanvragen voor vergunningen;
  • – Voorbereiden en geven van presentaties aan de opdrachtgever.

Wat voor collega zoeken wij?

  • – Je hebt een academische opleiding op het gebied van geografie, planologie, milieukunde, ruimtelijk bestuursrecht of vergelijkbaar;
  • – Je bent praktisch, gaat zelf achter zaken aan en voelt je verantwoordelijk voor jouw werk;
  • – Je hebt een heldere en begrijpelijke schrijfstijl en ziet niet op tegen het schrijven van een rapportage;
  • – Je hebt affiniteit met duurzame energie;
  • – Je hebt 1 tot 3 jaar werkervaring en bent gemotiveerd om je zowel inhoudelijk en als projectleider verder te ontwikkelen.

Wat bieden wij jou?

  • – Afwisselend werk in de groeiende markt van duurzame energie;
  • – Een informele werksfeer waarin je intensief samenwerkt aan verschillende projecten;
  • – Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en mogelijkheden om je verder te ontwikkelen;
  • – Een team van 16 enthousiaste en deskundige collega’s.

Binnen ons team is er alle ruimte voor eigen inbreng en eigen verantwoordelijkheid. Wij vinden plezier én hard werken belangrijk. De kernwaarde van Bosch & van Rijn? We werken écht samen aan projecten. Er is veel aandacht voor kennisdelen en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast maken we regelmatig tijd voor een gezamenlijke lunch, een potje tafeltennis en voor een vrijdagmiddagborrel.”

Belangstelling? Stuur een korte motivatie en je CV naar: info@boschenvanrijn.nl

Inspirerende sessie over financiële participatie bij Eneco

Eneco wil haar blik op participatie in windprojecten verruimen en vroeg Bosch & van Rijn een sessie te organiseren met betrokkenen uit het veld. Begin februari kwamen vertegenwoordigers van verschillende overheden, ontwikkelaars, coöperaties, omwonenden en de wind- en zonnebranche in het hoofdkantoor van Eneco bij elkaar voor een inspirerende middag over de voor- en nadelen van de huidige praktijk. Wouter Verweij en Duco van Dijk van Bosch & van Rijn belichtten een aantal innovatieve voorbeelden uit de praktijk en gaven inzicht in de plek van participatie in de Omgevings- en Energiewet.

Inmiddels hebben we zo’n 4 à 5 jaar ervaring met het werken met de afspraken uit het Klimaatakkoord. Het streven naar lokaal eigendom en de afspraken uit de gedragscodes voor wind en zon worden breed toegepast door ontwikkelaars en coöperaties. Wat zien we aan ontwikkelingen in de huidige praktijk? Helpt lokaal eigendom bij het versterken van draagvlak voor een ontwikkeling? Aan de hand van de verschillende voorbeelden ontstonden interessante discussies over de voor- en nadelen van eigendom, zeggenschap en eerlijke verdeling van lasten en lusten.

De deelnemers hebben ook een boodschap aan de overheid: geef de omgeving, de coöperatie en de ontwikkelaar de ruimte om samen betekenisvolle en gedragen participatie te ontwikkelen. Stel daarom eisen aan het proces en niet aan het resultaat van de participatie. Met een eis om bijvoorbeeld minimaal 50% lokaal eigendom te realiseren – in plaats van het streven uit het Klimaatakkoord – span je het paard achter de wagen en wordt de ontwikkeling van duurzame energie eerder moeilijker dan makkelijker.

Voor Eneco en Bosch & van Rijn is het gesprek aanleiding om binnenkort een ‘white paper’ over financiële participatie te publiceren. Hou daarom de nieuwsbrief in de gaten.

WindStats poster 2023

Bosch & van Rijn onderhoudt de website WindStats.nl, waarop veel gegevens van windturbines in Nederland te vinden zijn. Wij hebben een poster gemaakt met daarop de stand van zaken op 1 januari 2024, voorzien van alle huidige windturbinelocaties en diverse verhelderende grafieken. Deze poster is online te bekijken en voor eigen gebruik te downloaden: link.

Interesse in een gedrukte versie? Neem dan contact met ons op via info@boschenvanrijn.nl.

 

 

Vacature Adviseur Duurzame energie

Wie zijn wij?

Bosch & van Rijn is hét adviesbureau voor duurzame energie en klimaatbeleid in Nederland. Of het nu gaat om vergunningen, onderzoek, omgevingsmanagement, procesmanagement of beleidsontwikkeling. Ons team van deskundige en betrokken adviseurs is dagelijks bezig met duurzame energieprojecten voor overheden, energiecoöperaties én ontwikkelaars.

Zie jij de verduurzaming van onze energie ook als één van de grote opgaven van deze tijd? En wil je hier een bijdrage aan leveren door onder andere te werken aan ruimtelijke studies naar mogelijkheden voor duurzame energie? Of aan het begeleiden van een vergunningentraject voor een wind- of zonnepark? En heb je kennis over de nieuwe Omgevingswet?  Reageer dan snel!

 

Waar ga je mee aan de slag?

Wij werken aan een verantwoorde groei van duurzame energie en het vergroten van maatschappelijke acceptatie. Onze opdrachten vragen om adviseurs die haalbaarheidsonderzoek  uitvoeren, beleidsplannen opstellen en het gesprek hierover voeren met stakeholders. Daarom ga jij bijvoorbeeld aan de slag met:

– Advies over planologische procedures voor duurzame energie projecten onder de Omgevingswet;

– Onderzoek en rapportages ten behoeve van besluitvormingsprocessen (bijvoorbeeld m.e.r.-beoordeling, notitie reikwijdte en detailniveau, milieu effectrapport);

– Opstellen en beoordelen van ruimtelijke en milieutechnische (beleids)plannen voor zonne- en windparken;

– Presentaties aan de opdrachtgever, gemeenteraad en andere stakeholders.

 

Wat voor collega zoeken wij?

– Je hebt een HBO of academische opleiding op het gebied van planologie, sociale geografie, milieukunde of vergelijkbaar;

– Je hebt een heldere en begrijpelijke schrijfstijl en ziet niet op tegen het schrijven van een rapportage;

– Je hebt affiniteit met duurzame energie;

– Je hebt ongeveer 4 jaar werkervaring en bent gemotiveerd om je zowel inhoudelijk en als projectleider verder te ontwikkelen.

 

Wat bieden wij jou?

– Afwisselend werk in de groeiende markt van duurzame energie;

– Een informele werksfeer waarin je intensief samenwerkt aan verschillende projecten;

– Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en mogelijkheden om je verder te ontwikkelen;

– Een team van 18 enthousiaste en deskundige collega’s.

 

Binnen ons team is er alle ruimte voor eigen inbreng en eigen verantwoordelijkheid. Wij vinden plezier én hard werken belangrijk. De kernwaarde van Bosch & van Rijn? We werken écht samen aan projecten. Er is veel aandacht voor kennisdelen en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast maken we regelmatig tijd voor een gezamenlijke lunch, een potje tafeltennis en voor een vrijdagmiddagborrel.”

 

 

Belangstelling? Stuur een korte motivatie en je CV naar: info@boschenvanrijn.nl

Geen rol voor standalone batterijen op het middenspanningsnet

Opslag van elektriciteit wordt een steeds belangrijker instrument om congestie op het elektriciteitssysteem te verzachten. Afstudeerder Armin Zegwaard onderzocht bij Bosch & van Rijn de rol van standalone lithiumbatterijen in het middenspanningsnet. Hiermee heeft hij de kennis over elektriciteitsopslag binnen Bosch & van Rijn verder heeft verdiept. Energieopslag is steeds vaker onderdeel van onze opdrachten.  En wij zijn dan ook blij met deze nieuwe kennis!

Om de rol van op zichzelf staande batterijen op het middenspanningsnet te begrijpen, bestudeerde Armin het batterijen-beleid van verschillende regio’s waar batterijprojecten zijn gerealiseerd. Veiligheidsregio’s en omgevingsdiensten worstelen met mogelijke nadelige effecten van batterijen, zoals het ontstaan van een interne reactie binnen de batterij die tot brand kan leiden. Deze interne reactie is moeilijk in te dammen voor hulpverleners en kan giftige gassen produceren. Op dit moment zijn er nog geen richtlijnen voor externe veiligheid, een zorgvuldige ruimtelijke inpassing voor de realisatie van een batterij-installatie is dus vereist. Recentelijk is de  handleiding PGS 37-1 gepubliceerd, die meer duidelijkheid biedt over veiligheidseisen voor batterijsystemen. Het doel van de handleiding is om (escalatie van) incidenten te voorkomen. Hoewel de handleiding nog niet volledig in werking is getreden, passen overheidsinstanties het al wel toe in het vergunningsproces. De voorschriften uit de handleiding leiden niet tot hogere kosten voor een batterijproject, maar toont wel aan dat de nodige expertise vereist is om een batterij project vergund te krijgen.

Voor batterijprojecten is het verkrijgen van een ‘capaciteitscontract’ cruciaal. Armin voerde gesprekken met netwerkbeheerders om het beleid beter te begrijpen. Een batterij wordt vaak gezien als een middel om congestie tegen te gaan, maar dit is niet altijd het geval. Door de grote capaciteit van een batterij kan deze in sommige omstandigheden juist bijdragen aan het vergroten van het congestieprobleem. Dit speelt met name bij de huidige capaciteitstypecontracten, die capaciteit toekennen zonder verdere beperkingen op het gebruik ervan. Dit betekent bijvoorbeeld dat Enexis momenteel geen capaciteit vrijgeeft voor batterijprojecten. Liander onderzoekt hoe contracten met capaciteitsbeperking een oplossing kunnen bieden, waarbij enkele batterijprojecten momenteel zijn aangesloten met een capaciteitsbeperkend contract.

De kosten van geschikte batterijen zijn vaak te hoog om een project financieel haalbaar te maken, zo blijkt uit de analyse. Dit geldt ook als er gebruik wordt gemaakt van value stacking, waarbij secundaire diensten worden ingezet wanneer de batterij niet wordt gebruikt om lokale congestie tegen te gaan. Op zichzelf staande lithiumbatterijen zullen, vanwege veiligheids- en congestie-implicaties en de hoge kosten, waarschijnlijk geen grote rol spelen om congestie op het middenspanningsnet te verminderen.

Monitor financiële participatie hernieuwbare energie op land 2022

Bosch & van Rijn en AS I-Search hebben ook voor 2022 de Monitor financiële participatie hernieuwbare energie op land uitgevoerd. Met deze jaarlijks terugkerende monitor wordt inzicht verschaft in de eigendomsverdeling en in de overige vormen van (financiële) participatie in grondgebonden windparken en zonneparken in Nederland. Op 24 oktober jl. is deze monitor door de minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten, aangeboden aan de Tweede Kamer.

De algemene conclusie uit het rapport is dat er ten opzichte van vorig jaar in 2022 geen grote verschuivingen zichtbaar zijn in de wijze waarop in de praktijk invulling wordt gegeven aan financiële participatie in wind- en zonneparken. De productie uit wind- en zonneparken met lokaal eigendom en andere participatievormen is in absolute zin wel toegenomen. Het aandeel lokaal eigendom in windparken neemt licht toe. In 2020 was dit sterk afgenomen ten opzichte van het jaar van de nulmeting (2019) door de oplevering van grootschalige windparken zonder lokaal eigendom. Met de oplevering van Windpark Zeewolde (322 MW) dat 100% lokaal eigendom is van bewoners en lokale agrariërs, neemt het aandeel lokaal eigendom weer toe. Bij wind op land is een bijdrage aan een omgevingsfonds inmiddels de norm, een gevolg van het Energieakkoord en de gedragscode Wind op Land.

Het aandeel lokaal eigendom van zonneparken is licht afgenomen. Ten opzichte van de voorgaande jaren zijn relatief veel grootschalige zonneparken gerealiseerd zonder lokaal eigendom. Bij de zonneparken is wel duidelijk sprake van een toename van financiële participatie zonder eigendom en bijdragen aan een omgevingsfonds.

Als de minister volgend jaar nog geen grote veranderingen ziet in de aandelen lokaal eigendom, volgen eventueel maatregelen om de afspraken in het Klimaatakkoord beter te kunnen borgen. We houden het voor hem met de monitor nauw in de gaten, hopelijk volgend jaar ook weer!

Klik hier voor de volledige Kamerbrief.

Klik hier voor het volledige rapport van AS I-Search en Bosch & van Rijn.

Nieuwe normen windenergie maken energietransitie lastiger

Ruim twee jaar na de uitspraak van de Raad van State zijn de nieuwe windturbinebepalingen in ontwerp gepubliceerd en vrijgegeven voor het indienen van zienswijzen. Een eerste analyse van het ontwerpbesluit met het nieuwe normenstelsel laat zien dat de nieuwe normen enige extra bescherming bieden, maar tegelijkertijd de energietransitie er niet makkelijker op maakt.

Geluid, slagschaduw en externe veiligheid

De strengere veiligheidsnorm betekent een beperking van de mogelijkheden om windturbines te realiseren nabij bedrijventerreinen, terwijl juist voor deze locaties doorgaans meer steun in de samenleving bestaat. Bovendien willen bedrijven steeds vaker zelf stroom opwekken met wind, als antwoord op de toenemende netcongestie. Hoewel de landelijke norm ruimte biedt voor lokale afweging, is te verwachten dat het lokaal bevoegd gezag de geadviseerde ‘standaardwaarde’ als harde grens zal hanteren, terwijl in feite meer afwegingsruimte beschikbaar is.

Met de nieuwe norm is slagschaduw maximaal 6 uur per jaar en maximaal 20 minuten per dag toegestaan. Deze iets aangescherpte norm is naar het oordeel van Bosch & van Rijn in de praktijk goed hanteerbaar: in de meeste gevallen kan prima aan de norm worden voldaan. Opmerkelijk is dat in de nieuwe regeling kantoren niet beschermd zijn tegen slagschaduw.

Voor geluid gelden straks standaardwaarden van 45 dB Lden en 39 dB Lnight en grenswaarden van 47 dB Lden en 41 dB Lnight. Ook hier ligt het voor de hand dat bevoegde gezagen de 45 dB Lden als harde grens gaan hanteren en geen gebruik zullen maken van de geboden afwegingsruimte. In de praktijk betekent dit dat de minimale afstand tot woningen met ongeveer 200 meter wordt vergroot. Dit levert meer bescherming tegen geluidhinder, maar ook een flinke inperking van zoekgebieden in de RES’en. In een volgend bericht zal Bosch & van Rijn hierin meer inzicht geven. Positief is dat de status van molenaarswoningen is versterkt: er is nu enkel een ‘functionele binding’ nodig, wat kansen biedt voor windparken in het buitengebied.

Afstandsnorm

De door het kabinet gewenste afstandsnorm blijft vragen oproepen. Hinder wordt niet bepaald door de hoogte van een turbine, het is in beginsel dus vreemd om bescherming van de leefomgeving daaraan te koppelen. Het ontwerpbesluit wijkt met het stellen van een afstandsnorm af van de conclusies in de onderliggende PlanMER en een eerder onderzoek dat specifiek het nut van afstandsnormen aan de kaak stelde. De afstandsnorm voegt in slechts beperkt mate extra bescherming toe t.o.v. de nieuwe geluidnorm van 45 dB Lden. Een onderzoek dat Bosch & van Rijn uitvoerde in opdracht van NPRES biedt inzicht in de ruimtelijke gevolgen van verschillende afstandsnormen.

Bosch & van Rijn voorziet enkele ongewenste neveneffecten van de afstandsnorm. De norm leidt tot een prikkel om molens te realiseren met een grotere rotordiameter en lagere ashoogte, de zogenaamde ‘grondzeilers’. Dit heeft zowel landschappelijk als ecologisch ongewenste effecten. Bovendien leidt het beperken van de tiphoogte vanwege de afstand tot woningen per saldo tot meer gehinderden per MWh. Dezelfde hoeveelheid TWh moet immers worden opgewekt met meer (lagere) windturbines. Daarmee wordt het paard achter de wagen gespannen.

Idealiter zouden verschillende factoren (bescherming leefomgeving, energieopbrengst, natuur, landschap, ecologie) die een rol spelen bij de inpassing van een windpark met elkaar moeten kunnen worden afgewogen. Een afstandsnorm maakt dit onmogelijk. Ook maatwerk in de afweging tussen bescherming van omwonenden enerzijds en energieopbrengst anderzijds is niet meer mogelijk. De norm biedt ruimte om af te wijken o.b.v. zwaarwegende economische of andere maatschappelijke belangen. Maar met deze zware motiveringseis verwacht Bosch & van Rijn niet dat daar veel gebruik van gemaakt gaat worden. Kortom, de afstandsnorm lijkt meer duidelijkheid te bieden, maar resulteert juist in sterk variërende effecten voor omwonenden van verschillende windparken. En per saldo in minder ruimte voor windturbines.

Dé bouwsteen voor betekenisvolle participatie

Hoe een interactieve viewer de burger echt betrekt

“Yes, dat was een mooi punt Lau!”, hoor ik Daan roepen. Gedurende de week spelen we tussen het werken door zeer spannende potjes pingpong. Er staat veel op het spel en bijna elk mooi punt wordt gevierd. Het zijn de rally’s, de echte “back and forth”, die ons veel voldoening geven. Dit gevoel doet me denken aan de informatieavonden die wij als adviseur regelmatig organiseren. Een avond waar je als adviseur of bezorgde omwonende alleen maar zendt en het niet lukt om naar elkaar te luisteren, voelt niet goed. Terwijl een gemeende heen en weer mij juist bakken aan energie geeft. Je hebt naar elkaar geluisterd en wat van elkaar geleerd.

Als informatieavonden niet goed voorbereid zijn, raak je als expert veel tijd kwijt met het uitleggen van de basis van wind- of zonne-energie. Terwijl we deze schaarse tijd graag willen benutten om over de details te discussiëren. Dit gaat over zaken waar de burger invloed op heeft. Het heeft meerwaarde om al vóór de avond bezorgde omwonenden op een toegankelijke manier kennis te laten maken met het plan. Een interactieve viewer is in mijn ogen een prachtige tool om dit te doen. In dit blog leg ik uit hoe een interactieve viewer helpt discussies te verdiepen en som ik de voordelen op.

 Wat is een interactieve viewer?

Een interactieve viewer is een website waar de resultaten van onze onderzoeken gedeeld worden. De kaarten en de verdere inhoud zijn verweven. Dit betekent dat men kan ‘spelen’ met de verschillende kaartlagen en in de tekst verwijzingen gemaakt kunnen worden naar de kaart. Voor onze eigen gemeente Utrecht hebben we hier bijvoorbeeld al een website (www.planmerenergievisieutrecht.nl) voor gemaakt.

Het doel van de viewer is om informatie uit een onderzoek interactief te delen. Omwonenden ervaren een MER-rapportage vaak als droog en lang. “Eén beeld zegt meer dan duizend woorden!” Door alleen de essentie te laten zien en mensen mee te nemen met beelden in plaats van met woorden, vergroten we het begrip. De drempel om de resultaten van het onderzoek tot je te nemen is lager, en het gebruik van kaartmateriaal spreekt meer aan dan lappen ingewikkelde taal.

De kaart staat in de interactieve viewer centraal: voor elk aspect uit de onderzoeken speelt ruimte en dus kaartmateriaal een fundamentele rol. Hierdoor krijgt de kaartviewer de meeste aandacht op de webpagina. De interactieve viewer is bedoeld voor burgers die nog weinig kennis over zonne- of windenergie hebben. Bij elke kaart hoort een compacte, begrijpelijke uitleg. Het resultaat is dat er met zo veel mogelijk beeld en zo min mogelijk tekst, informatie toch toegankelijk wordt. Het originele document en de onderliggende onderzoeken dienen als naslagwerk voor de gebruiker als die zich meer wil verdiepen in de verschillende aspecten.

 Betekenisvol participeren

Bij Bosch & van Rijn zijn we (naast pingpongen natuurlijk) constant bezig met het verhogen van de kwaliteit van participatietrajecten. Het is makkelijk om alleen maar te zenden, maar uiteindelijk wil je een oprecht gesprek met de omwonenden van een mogelijk zonne- of windpark. Een aangrijpende verandering van de directe omgeving van omwonenden heeft altijd impact. Daarom willen wij als adviseur de omwonenden zo goed mogelijk informeren.

Het is logisch dat omwonenden qua kennis niet op het niveau zitten van de adviseur. Veel tijd en energie kan verloren gaan in het langs elkaar heen praten. Voordat we het eerste gesprek aangaan met de omwonenden is er vaak al onderzoek gedaan naar de verschillende aspecten die van belang zijn bij een zonne- of windpark. Dit is feitelijke informatie die nu gedeeld wordt in een PDF document, een ouderwets passief product. Niet optimaal als eerste kennismaking met een mogelijke ingrijpende verandering in je omgeving. Er moet dus een andere manier zijn om mensen  deze lastige materie aan te reiken: de interactieve viewer!

Wat zijn de voordelen?

Een digitale viewer is een mooie manier om ingewikkelde informatie toegankelijk te maken voor een breder publiek. Ook zien we de volgende voordelen:

  • – Via een interactieve viewer kunnen de nuances van de onderzoeken beter uitgelegd worden. Hierdoor zijn omwonenden beter geïnformeerd wat leidt tot minder “nietes-welles” discussies. Het resultaat is een discussie met goed geïnformeerde omwonenden. We besparen tijd en energie aan het op kennis brengen van de omwonenden. Tijd en energie die we gebruiken om de details waar het echt over gaat te bespreken. Zoals de mogelijkheden voor financiële participatie of de werking van laagfrequent geluid.
  • – Een interactieve viewer is de perfecte tool voor een informatieavond. Gedurende een informatieavond passeren veel afbeeldingen de revue. Deze geven de kern van de ontwikkeling weer, maar meer gedetailleerde vragen van omwonenden kan je niet met beeld beantwoorden. Kaarten verduidelijken. Een viewer waar je snel het juiste kaartmateriaal kan weergeven is een welkome toevoeging aan de beschikbare middelen om te informeren.
  • – Informatie wordt toegankelijker. Overheden hebben sinds 1 juli 2018 een wettelijke verplichting om alle websites digitaal toegankelijk te maken. Voor veel overheden is dit een fikse opgave. Met een interactieve viewer slaan we meerdere vliegen in één klap en komen we geïnteresseerden tegemoet die met een passief rapport niet uit te voeten kunnen. In een wereld waar we steeds meer aandacht hebben voor inclusiviteit is deze vergrote toegankelijkheid een groot goed.
  • – Ruimte voor reacties. Een website waar mensen alvast hun eerste indrukken delen biedt meerwaarde voor de participatie. Eén doel van participatie is immers het ophalen van informatie en meningen van omwonenden. Met voorkennis over de zorgen in het gebied, kun je als adviseur de informatieavonden zo inrichten dat er extra aandacht gaat naar deze zorgen. Ook kun je refereren naar de reacties om te laten zien dat er wat gedaan wordt met de zorgen.

 Win-win

Een interactieve viewer kan dé bouwsteen zijn in de zoektocht naar betekenisvolle participatie. Doordat het kaartmateriaal centraal staat begrijpen omwonenden de inhoud beter en is er ruimte voor een goed gesprek.  Een echt gesprek over de inhoud wordt door de meeste burgers gewaardeerd. Via de interactieve viewer nodigen we iedereen uit om actief en goed geïnformeerd te participeren. Hiermee zetten we een mooie stap richting betekenisvolle participatie, en komen we samen verder! Alleen nu nog de stap zetten richting hoog niveau pingpong….

 Geïnteresseerd?

De paar proefballonnen die we in de afgelopen tijd hebben opgelaten, hebben geleid tot positieve resultaten. Zo is www.planmerresmre.nl enkele tienduizenden keren bekeken en hebben we ons kennisniveau over digitale toegankelijkheid flink verhoogd. Ook zijn we bij Bosch & van Rijn bezig met een nieuwe generatie interactieve viewers en die worden, al zeg ik het zelf, echt mooi! De komende tijd gaan we hard aan de slag om hier verder mee te komen. Heeft u hier een mooi project voor of wilt u meer informatie over de inzet van interactieve viewers?

Neem dan contact op met onze GIS-expert: Laurens Kik, 06-50056513, laurens@boschenvanrijn.nl

Training Omgevingswet voor wind- en zonprojecten

De kogel is door de kerk, op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. De Eerste Kamer stemde half maart 2023 voor de invoering. Wat betekent de Omgevingswet voor de ontwikkeling van zon- en windprojecten op land?

Begin dit jaar gaven we collega’s van ontwikkelaar BayWa een training over de procedures onder de Omgevingswet. Vanwege het succes bieden we de training nu ook aan voor al onze klanten en relaties.

Hoe is de Omgevingswet opgebouwd? Welke procedures zijn relevant voor het realiseren van wind- en zonprojecten? Wie is het bevoegd gezag en waarvan is dat afhankelijk? Naast de beantwoording van deze vragen gaan we tijdens de training dieper in op de relevante bepalingen en besluiten onder de Omgevingswet:

  • het Omgevingsbesluit (Ob);
  • het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl);
  • het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en;
  • het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Daarnaast komen ook de milieueffectrapportage en het participatieproces aan bod.

De training van een dagdeel vindt plaats op het kantoor van Bosch & van Rijn. Voor € 300,- (exclusief B.T.W.) ben je weer helemaal bij op het gebied van de Omgevingswet. Geïnteresseerd? Meld je aan via info@boschenvanrijn.nl voor de eerstvolgende trainingsmiddag op donderdag 22 juni.

Meer weten? Interesse in een op maat gemaakte training voor jou en je collega’s? Neem contact op met onze specialist Omgevingswet Berber Koopmans via berber@boschenvanrijn.nl