Windpark IJsselwind mag gebouwd worden

Op woensdag 16 november hebben Provinciale Staten van de provincie Gelderland met een ruime meerderheid het inpassingsplan voor Windpark IJsselwind vastgesteld. In 2024 start de bouw van de drie windturbines langs het Twentekanaal in de gemeente Zutphen, een initiatief van coöperatie IJsselwind en Waterschap Rijn en IJssel.

Onze bijdrage

De procedure voor het windpark was eind vorig jaar bij de provincie terechtgekomen. Eerder werd het vastgestelde bestemmingsplan in 2021 door de gemeente Zutphen vernietigd door de Raad van State omdat er teveel gebreken waren gevonden. Onze collega Duco van Dijk was de projectleider voor de nieuwe procedure, verzorgde het omgevingsmanagement, coördineerde de vergunningen en motiveerde de lokale normen.

Het resultaat

“Dat dit inpassingsplan nu is vastgesteld is een fantastisch resultaat en een toonbeeld van samenwerking,” zegt Duco van Dijk, projectleider voor de inpassing. “Natuurlijk de samenwerking tussen de provincie, het waterschap en de vier lokale coöperaties van IJsselwind, maar ook tussen de experts van Bosch & van Rijn en PonderaConsult, die de initiatiefnemers ondersteunde. Het is een klein wonder dat we erin zijn geslaagd om binnen een jaar een inpassingsplan op te stellen, inclusief lokale normen.”

Het inpassingsplan en de omgevingsvergunningen staan vanaf 24 november open voor beroep bij de Raad van State.